Fra vondt til verre i Hakkebakkeskogen

Skal vi tro Bakermester Harepus har det mye å si hvem som spiser kakene, kaker som er stjålet smaker surt, kaker som er kjøpt, smaker søtt. Sånn er det med teknologi også: Teknologi som innføres i et ondt system blir ond, teknologi som innføres i et godt system kan bli god. For å gjøre systemet godt må nye samfunnsinstitusjoner til.

Å innføre en aldersgrense på sosiale medier med ny teknologi for å verifisere alder i dagens situasjon er bare en runde til med “technosolutionism”. Det vil ikke føre noe godt med seg. Men jeg sier det ikke fordi jeg ikke tror det er så farlig med sosiale medier, tvert i mot, disse sosiale mediene vi har i dag har vært en katastrofe for menneskeheten sett i forhold til hvordan sosiale medier kunne ha vært. For meg var ikke Facebook starten på sosiale medier, det var slutten. Det var da alle kamper var tapt, og dette tapet skjedde i 2005. De siste nesten 20 år har vært en lidelse der det hele tiden har overrasket meg at ingen andre har sett det, før nå plutselig.

Reven av i dag er, i motsetning til Mikkel i Hakkebakkeskogen, ganske smart men bare for sin egen mages skyld. Ugla har en dronesverm som overvåker hver flik av skogen til enhver tid og pinnsvinet er blitt CEO i “Hyper Hedgehog & Bro Inc”. De stakkars musene kan definitivt ikke gå ut av huset sitt uten å bli spist. Dermed kommer de seg heller ikke til Bamsefar med forslag til hva man kan gjøre.

Så hva gjør myndighetene i Hakkebakkeskogen? Jo, unge mus er lovpålagt å holde seg hjemme. Paraplyer er forbudt fordi hvis Bestemor Skogmus bruker det kan ingen være sikker på om de angriper en mus eller andre. Det skulle tatt seg ut om noen spiste Ekorn-Jensen for eksempel.

Sikker identifikasjon blir viktig, og derfor investerer myndighetene i teknologi som Hyper Hedgehog & Bro industrialiserer, slik at rever og ugler kan være sikker på å ikke angripe et dyr man ikke mente å spise.

Si meg: Er det ingen som ser det gale i at staten bruker tvang mot
offeret og ikke mot dem som prøver å spise dem?

Når aldersgrensen skal håndheves er det sannsynlig at man vil bruke European digital identity som EU foreslår. Gjennom mitt arbeid med Solid-protokollen har jeg fulgt arbeidet med den underliggende teknologien i mange år. Ikke bare gir den en identitet, men også en “wallet”, en lommebok, som holder dine viktigste data. Jeg må tilstå at jeg også har trodd at å innføre slik identitetsteknologi vil sette i gang en revolusjon som vil gi borgerne større innflytelse over eget liv. Det tror jeg ikke lenger.

I en skog der alle dyrene er venner kunne dataene i lommeboka styrket individets rettigheter. Men dyrene er ikke venner, og det gjør at når først lommeboka eksisterer, så vil Hyper Hedgehog & Bro utnytte situasjonen. Det er en smal sak å overtale musene til å dele data fra lommeboka om hvem som er sterk og svak slik at de kan få et fint treningsopplegg. Det er ikke det at teknologi kan misbrukes, i dagens samfunn vil den helt sikkert misbrukes.

Dermed kan data om hvilke mus som er svakest selges til høystbydende, og alle er skjønt enige om at det er de svakeste som bør spises først. Det er bra for økosystemet. Ugla bidrar med data fra dronene, et samarbeid gir merverdi og dermed blir dette det mest feirede innovasjonsprosjektet i skogen. Et glimrende eksempel på hvordan regulering går hånd i hånd med industriens behov.

Men vent nå litt! Har vi glemt at målet var en god skog å bo i for alle? At musene må få komme ut og at reven kanskje hadde rett i at grønnsaker og nøtter ikke var noe for en hel rev?

Politikerne gjør mange antagelser om teknologi som det ikke er hold i. De antar vel at sosiale medier er vanskelig å utvikle, siden det er milliardkonsern som gjør det? Men husk at det er ikke sosiale medier som er produktet, det er den enkle biten. Produktet er en overtalelsesplattform. For målrettet reklame. Sosiale medier består av bare tre hovedkomponenter: en identitet og noe som håndterer brukernes data, og et forslagssystem (“recommender system”). De to første har vi allerede, og forslagssystemet er det lekfolk snakker om som “Algoritmen”. Siden forslagssystemer kan styre det offentlige ordskiftet må staten ta ansvar i følge Grunnlovens §100.

At man ikke oppfyller ansvaret ved bare å skrive lover bør være tydelig nå. GDPR har ikke hatt nevneverdig effekt etter 6 år, og alt som kommer etter er skrevet på samme lest.

En klok liten mus vet at sosiale medier kan bli noe helt annet enn det vi har i dag. Vi kan dyrke de positive sidene ved det, for vi vet at de finnes. Men i dag blir mange stemmer aldri hørt!

Vi piper om at det finnes så mye programvare allerede som ikke er eid av Hyper Hedgehog & Bro og andre Incs, at vi allerede har så mye som tilhører felleskapet at vi kan oppnå maktbalanse ved å opprette nye samfunnsinstitusjoner. Hvordan de kan se ut får du vite hvis musene får snakke!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.